Sistolik Hipertansiyon Nedir? Tedavisi Nasıldır?

tarafından
494
Sistolik Hipertansiyon Nedir? Tedavisi Nasıldır?
5.00 avg. rating (96% score) - 1 vote

Son dönemlerde yaş aralığı iyice dip noktaya inen hastalıklardan birisi olan sistolik hipertansiyon, ciddi anlamda hayati tehlike arz ettiğinden dolayı sitemiz içerisinde yer vermek istedik. Sağlık sorunları çok çeşitli olabilir. Hiç ummadığınız zamanlarda meydana gelen gelişmeler, beraberinde ölümü dahi getirebiliyor. Sistolik, en tehlikeli tansiyon rahatsızlıklarından birisi olarak da dikkatleri çekiyor.

Tansiyon hastalıkları, kendisini zaman içerisinde birçok farklı şekilde gösterir. Sistolik hipertansiyon, bir anda ortaya çıkabilen ve çok ani şekilde kontrol altına alınmadığı takdirde yaşam kaybına kadar ilerleyen bir yol olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Şimdi bu hastalığı biraz daha yakından tanıyarak enine boyuna analiz yapma yoluna gidelim.

Sistolik Hipertansiyon Nedir?

En şiddetli ve en ani tansiyon yükselmesine neden olan, uykuda dahi yüksek seviyelere yükselen tansiyon hastalığıdır. Sistolik kan basıncı değerinin 140 mmHg, diyastolik kan basıncının 99 mmHg değerlerine bir anda yükselmesidir. Kardiyovasküler etkileri ciddi anlamda riskli olduğundan dolayı en kısa zaman dilimi içerisinde tedavi edilmesi gereklidir.

Bundan 5 yıl öncesine kadar 50 yaş ve üstü insanlarda görülen sistolik hipertansiyon, günümüzde 35’li yaşlara kadar düştü. Vücudun ciddi anlamda yorgun düşmesi, sürekli stres ya da diğer nedenlere bağlı olarak zaman içerisinde ortaya çıkar. Uykuda dahi nedensiz yere tansiyon 24’lü seviyelere kadar yükselebilir.

Sistolik Hipertansiyon Belirtileri

Sistolik hipertansiyon, hemen belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Bu neden dolayısı ile hayati tehlike düzeyi normalden çok çok daha fazladır ve bu neden dolayısı ile kontrol edilmesi gerekir. Bazı önemli başlıklar aşağıdaki gibidir;

  1. Kan basıncı değerleriniz 180 mmHg / 110 mmHg değerlerine kadar yükselmediği takdirde herhangi bir belirti göstermez.
  2. Bu değerlerin aşılması ile anlık baş dönmeleri, baş ağrısı ve kulak ağrısı, çınlaması gibi belirtiler en net belirtileridir.
  3. Nefes darlığı, bulanık görme ya da görmede kayma diğer belirtiler arasında.
  4. Anlık ve nedensiz burun kanamaları ile birlikte kalp atışlarının normalden çok daha düzensiz hale gelmesi belirtiler arasında gösterilebilir.

Belirtileri, sadece yksek kan basıncında ortaya çıkan bu hastalık nedeni ile tansiyonun sürekli kontrol edilmesi gereklidir.

Sistolik Hipertansiyon Nedenleri

Sistolik hipertansiyon, diğer adı ile halk arasında yüksek tansiyon hastalığı olarak da bilinir. Bu neden dolayısı ile üzerinde durulması gereken bir rahatsızlıktır. Nedenleri ile alakalı olarak ise aşağıdaki seçenekler ön planda yer alır.

  1. Tansiyon hastalıklarının geneli, sinir ve stres düzeninin çok ciddi anlamda problemli hale gelmesi anlamına geliyor.
  2. Nadiren vücuttaki farklı bir rahatsızlık, sistolik hipertansiyon sorununa neden olabilir.
  3. Kafa içi basıncının yüksek olması,
  4. Böbrekte meydana gelen rahatsızlıklar,
  5. Tiroid bezi sorunları,
  6. Damarlarda meydana gelen tıkanıklıklar,
  7. Aort damarlarının daralması,

gibi nedenler, bu anlamda sistolik hipertansiyon hastalığını çok ciddi anlamda tetikleyebilir.

Sistolik Hipertansiyon Tedavisi

Sistolik hipertansiyon hastalığı için genellikle tanı çok önemlidir. Çeşitli hastalıklara bağlı olarak meydana gelen sistolik hipertansiyon türlerinde tabi ki diğer hastalıkların tedavi edilerek tansiyonun kontrol edilmesi çok önemlidir. Ancak genel itibari ile başlıkları analiz edecek olursak;

  1. Beslenme düzeni oluşturulmalı ve buna göre hareket edilmeli,
  2. Hipertansiyon hastalıkları için sürekli kullanılan haplardan kullanılmalı,
  3. Spor ve egzersize günlük olarak dikkat edilmeli,
  4. Sürekli doktor kontrolünde olunmalı.