Hamilelik Dönemi Psikolojisi ve Alınması Gereken Önlemler

tarafından
481
Hamilelik Dönemi Psikolojisi ve Alınması Gereken Önlemler
5.00 avg. rating (96% score) - 1 vote

Bir çeşit bunalım, kendinden nefret etme ya da psikolojik buhran süreci. Bugün sizlerle hamilelik dönemi psikolojisi üzerinde duracak ve fikir sahibi olacağız. Kadınların duygusal anlamda en yoğun oldukları dönemdir. Fiziksel değişim, annelik iç güdüsü ve biyolojik anlamda yaşanan değişimler. Son derece sıkıntılı bir süreçten bahsettiğimizi bir kere daha hatırlatalım.

Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler ile alakalı olarak çok fazla makale okumuşsunuzdur. Hareketleriniz kısıtlanır, beslenme düzeniniz değişir, sürekli mideniz bulanır ya da vücut şekliniz değişime uğradığından dolayı her şeyden önce kendi kendinizi ciddi şekilde sıkıntıya sokarsınız. Bu durumların üstesinden gelebilmek için ise her şeyden önce eşinizin desteğine ihtiyacınız olacak.

Hamilelik Dönemi Psikolojisi

Hamilelik Dönemi Psikolojisi

Hamilelik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Birçok farklı başlık üzerinde duracağız. Sanırım kadınlara sorsak bu anlamda yukarıdaki resim, sorunların başlıca tariflerinden birisi olarak dikkat çekebilir. Sürekli kusma hali, halsizlik ve hareketlerin kısıtlanması bu anlamda ciddi bir problem anlamına da gelmekte. Başlık başlık ilerlemenin son derece faydalı olacağına inanıyoruz.

Sürekli Mide Bulantısı ve Kusma Hali: Sanırım en ciddi problemdir. Hamilelik sürecinin başından itibaren 4 – 6 haftalık sürecin sonuna kadar sürekli mide bulantısı ve kusma hali, bayanların en çok yakındıkları sorunlardan birisidir.

Fiziki Değişim: Bu başlık altında kilo alma, basenlerin ortaya çıkması, göğüslerin büyümesi ve yanakların şişmesi gibi birçok başlık incelenebilir. Kadınlar, bu neden dolayısı ile ciddi anlamda psikolojik bir sıkıntı içerisine düşerler.

Hareketlerin Kısıtlanması: Günlük yaşantınızdaki hareketliliğiniz ortadan kalkacak ve hareketleriniz kısıtlanacak. Bu, psikolojik anlamda sıkıntı yaşamanıza neden olan en ciddi sorunlardan olacak.

Cinsel Hayatınızda Değişim: Hamilelik döneminde cinsel ilişkiye dikkatli bir şekilde girmenin sakıncası yok. Ancak fantezi seven bir cinsel hayatınız var ise bunlar rafa kalkacak ve ister istemez psikolojik olarak etkileneceksiniz.

Şahsi Bunalım: Hamilelik sürecinde ister istemez annelik iç güdüsü ortaya çıkacak. Bununla birlikte yukarıdaki sorunlar birleştiğinde duygusal bir karmaşa içerisine girecek ve şahsi olarak bunalım yaşayacaksınız. Bu noktada kendinizi kontrol etmeniz ve eşinizden destek almanız çok önemli.

Hamilelik Psikolojisi

Hamilelik Psikolojisi

Mutlu Bir Hamilelik Süreci İçin Öneriler

  1. Erkekler, iş size düşüyor. Eşinize daima yanında olduğunuzu hissettirin. Yukarıdaki sorunlar olmazsa olmaz. Ama unutturmak için elinizden geleni yapın.
  2. Günlük spor önemlidir. Egzersiz yaparak kendinizi daha dinç hale getirin ve halsizlikten kurtulun.
  3. Hamilelik döneminde size özel sağlıklı beslenme listeli oluşturun. Bu liste ile fazla kilo alımından bizzat kurtulun.
  4. Sosyal aktiviteleri aksatmayın. Hamileliğinizi etkilemeyecek her türlü aktivite, psikolojik anlamda rahatlamanıza sebep olacak en önemli faktörlerden olacaktır.
  5. Kendinizi ve doğacak çocuğunuzu şimartın. Hamilelik sürecinde özellikle çocuğunuz için ve kendiniz için giyim alışverişi yapmak, oda dekorasyonu için araştırma yapmak büyük keyif olacaktır.
  6. Eve tıkılıp kalmayın. İnsanların arasına karışın ancak bunu yaparken aşırı sıcaklardan uzak durun.
  7. Kişisel bakımınıza özen gösterin. Belirli aralıklar ile kadın doğum uzmanına giderek kontrol olun.